Nieruchomości i złoto jako inwestycje w kryzysie finansowym - Katarzyna Nagraba (Studia i Materiały)
Celem artykułu jest przeprowadzenie analizy alternatywnych metod inwestycji, które zyskały na znaczeniu w dobie kryzysu finansowego na świecie. Z dużym zainteresowaniem inwestorów indywidualnych w Polsce spotkały się nieruchomości oraz złoto. Do zbadania rentowności wymienionych alternatywnych metod inwestycji zastosowano metody ilościowe. Analizy dotyczą okresu trzech lat od 2006 do 2008 roku. Porównano średnie ceny metra kwadratowego na rynku wtórnym w pięciu największych miastach Polski. Przedstawiono także zmiany cen złota na rynku. Analizy wykazały, że zarówno nieruchomości jak i złoto pozostawały jednymi z najbezpieczniejszych form inwestycji w czasie kryzysu. Inwestorzy indywidualni, którzy zdecydowali się na zakup nieruchomości lub złota w dowolnej formie odnotowali wyższe stopy zwrotu, zabezpieczając się przed ogólnymi trendami spadkowymi na giełdach.