СУЧАСНІ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ ЕНЕРГЕТИЧНОГО РИНКУ УКРАЇНИ - І.О. Самойленко (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
На сьогодні в тарифах на електроенергію зберігається перехресне субсидування яке не тільки негативно позначається на конкурентоспроможності промислових споживачів, а й послаблює стимулювання для енергозбереження. Промислові споживачі, коштом яких проводиться субсидування, перекладають свої витрати на собівартість виробленої продукції, що, відповідно, опосередковано впливає на рівень інфляції. Вище названі фактори актуалізують потребу у використанні додаткових «важелів», які б стимулювали розвиток енергетичного ринку загалом і кожного учасника ринку електроенергії зокрема. Під час реалізації завдань дослідження використовувались такі методи: аналіз і синтез, індукція та дедукція (під час проведення теоретичних узагальнень та формулювання висновків); системний підхід (при розкритті принципів та інструментарію тарифного регулювання та регуляторного порівняльного аналізу). В роботі розглянуто підходи до тарифного регулювання енергетичних компаній. Обґрунтовано необхідність переходу до моделі RAB-регулювання, що полягає в установленні більш ефективної структури та поетапному приведенні тарифів у відповідність до реальних витрат енергокомпаній. Доведено необхідність упровадження регуляторного порівняльного аналізу, як заходу який дає змогу визначити еталонний рівень ефективності енергокомпанії за такими ключовими аспектами, як операційна й інвестиційна діяльність, і за такими факторами, як надійність, витрати та втрати. Визначено, що споживачі повинні мати змогу спостерігати за процесом прийняття секторальних рішень. Результатом спільних дій є струнка система процедур прийняття рішень, далекоглядність і передбачуваність регуляторних рішень. У зв’язку з цим свого подальшого наукового дослідження потребують такі питання як: стимулювальне регулювання на основі бенчмаркінгу, регулювання «за фактом», підходи до регулювання мережевих тарифів, регулювання за методом розподілу прибутку і збитків тощо.