Elevhälsans uppdrag: Ett ”gemensamt arbete” med hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande insatser? - Disa Bergnehr; Nina Gunnarsson (Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk)
Världshälsoorganisationen (WHO) har sedan 1995 lyft fram vikten av att skolor erbjuder barn och föräldrar stöd genom en elevhälsa med personal utbildad inom vård-, hälso- och omsorgsyrken, så kallade health workers, vilket vi här benämner hälsoprofessioner. Denna studie fokuserar på elevhälsan i Sverige. Elevhälsan ska enligt svensk skollag (2010:800) främst arbeta förebyggande och hälsofrämjande men även åtgärdande och i huvudsak bestå av hälsoprofessioner. Studien undersöker hur hälsoprofessionernas uppdrag formuleras i policytexter som ger vägledning och råd till elevhälsans skolsköterska, skolkurator, psykolog och läkare. Resultaten visar på omfattande och luddigt beskrivna uppdrag. Vidare är det svårt att särskilja och förstå skillnaderna i att arbeta hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande, samt hur ”samverkan” och ”gemensamt arbete” ska gå till. Framåt, för såväl beslutfattare som forskare, blir det viktigt att se över hur dessa begrepp bör och kan förstås och tillämpas, samt hur hälsoprofessionernas uppdrag bör och kan definieras och skrivas fram.