Відбір джерел стійкості картоплі до раку Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival - А. Г. ЗЕЛЯ; Т. М. ОЛІЙНИК; Г. В. ЗЕЛЯ (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Представлено результати досліджень з відбору сортів та селекційного матеріалу картоплі, отриманого від різних комбінацій схрещувань вихідних батьківських форм, щодо стійкості до патотипів (1, 11, 13, 18 та 22) раку картоплі Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival, поширених в Україні. В дослідження залучено 4366 гібридів картоплі, отриманих від шести науково-дослідних установ України. Оцінку селекційного матеріалу на стійкість до звичайного 1(D1) і агресивних патотипів збудника раку картоплі проводили в лабораторних умовах Української науково-дослідної станції карантину рослин ІЗР НААН на штучному інфекційному фоні згідно з EPPO Standard PM 27/8 /1 та PM 27/8/2 та польових умовах на природному інфекційному фоні за загальноприйнятими методиками. Провели гібридологічний аналіз успадкування стійкості до раку гібридів картоплі, отриманих за різних комбінацій схрещування вихідних батьківських форм. Внаслідок тестування 4366 зразків картоплі виділено 3969, стійких до звичайного патотипу 1(D1) збудника раку у попередньому випробуванні, та 159 – у державному польовому. У варіантах схрещувань вихідних батьківських форм: стійкий (♀) х стійкий (♂) з 2306 гібридів картоплі отримано 2297 (99,6 %) стійких; стійкий (♀) х сприйнятливий (♂) з 529 зразків картоплі – 335, або 57,9 %; сприйнятливий (♀) х стійкий (♂) з 423 зразків картоплі – 236 (44,2 %) стійких; сприйнятливий (♀) х сприйнятливий (♂) з 8 гібридів отримано 1 (12,5 %) стійкий  до раку. З 159 зразків, стійких до звичайного патотипу 1, що виділено у державному польовому випробуванні,  лише п҆ять проявили стійкість до всіх агресивних патотипів збудника: Ф-15 (Солоха), 208.ч.10 (Хортиця), ВМ12.16-2, Н10.23/9 селекції Інституту картоплярства НААН та П10.45-7 – селекції Поліського дослідного відділення Інституту картоплярства НААН. За результатами досліджень сортів та гібридів картоплі різних комбінацій схрещувань виділено сорти, які можуть слугувати джерелами стійкості проти звичайного та  агресивних  патотипів  збудника  раку.  Їх  доцільно  залучати  в селекційний процес як джерела стійкості до раку: Сантарка, Базис, Солоха, Хортиця, Оберіг, Божедар, Тирас, Партнер. З сортів картоплі іноземної селекції пропонуємо: Bellarosa, Gitte, Barbara, UMO 101117, UMO 101155. Ці сорти рекомендовано до впровадження у вогнищах збудника раку картоплі у Західному регіоні України.