Çorum Çat Deresi Aylık Akım Serisinin Farklı Stokastik Modellerle incelenmesi - Kadri Yürekli (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma, ayl ı k ak ı mları n modellenmesi amac ı yla yap ı lmışt ı r. Ayl ı k ak ı mları n modellenmesinde ARMA p,q modelleri ile Thomas-Fiering modeli kullan ı lm ıştı r. ARMA p,q modellerinin seçiminde, ARMA p,q modellerinden hesaplanan kal ı ntı ları n bağı ms ı z olup olmad ı kları göz önüne al ı nmıştı r. Ayl ı k ak ı mlar için, ARMA 1,0 , ARMA 2,0 , ARMA 1,1 , ARMA 1,2 ve ARMA 3,0 modelleri uygun olmu ştur. Ancak ayl ı k ak ı mlara ARMA 2,0 modeli daha fazla uyum göstermiştir. ARMA 2,0 modeli ve Thomas-Frieng modelinden tahmin edilen ayl ı k ak ı mlar ile gözlenen ak ı mlar, korelasyon katsay ı ları na göre karşı laştı rı lmıştı r. ARMA 2,0 modeli için bu katsay ı lar daha yüksek olmu ştur. Bu nedenle ayl ı k ak ı mları n tahmininde ARMA 2,0 modeli uygun bulunmu ştur.