Kronik hepatit B’de fibrotest ve actitest karaciğer biyopsisine alternatif olabilir mi? - Onur Ural; Lütfi Saltuk Demir; Servet Kölgelier; Nazlım Aktuğ Demir; Şua Sümer (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Bu çalışmada kronik hepatit B KHB ’de karaciğer biyopsisinde saptanan fibrozis ve inflamasyon derecesi referans alınarak fibrotestin FT fibrozisi ve actitestin AT nekroinflamatuar aktiviteyi belirlemedeki duyarlılığının araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya 2013 yılı içerisinde takip edilen 53 KHB hastası dahil edildi. Biyopsiler modifiye Knodell skorlama sistemine gore değerlendirildi. Karaciğer biyopsisi yapıldığı gün hastalardan FT ve AT için kan örneği alındı.Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 22’si kadın, 31’i erkekti. KHB hastalarında karaciğer biyopsisi ve FT karşılaştırılmasında ciddi fibrozisi tespit etmek için FT’nin duyarlılığı %93.5, seçiciliği ise %54.5 olarak tespit edildi. FT’nin pozitif prediktif değeri PPD %74.3, negatif prediktif değeri NPD ise %85.7 olarak hesaplandı. FT için ROC analizi sonucu eğri altında kalan alan %75.1’ti p=0.003 . KHB hastalarında karaciğer biyopsisi ve AT karşılaştırılmasında ise ciddi nekroinflamasyonun tespiti için AT’nin duyarlılığı %89.2, seçiciliği %64’tü. PPD %73.5 ve NPD ise %84.2 olarak hesaplandı. AT için ROC analizi sonucu eğri altında kalan alan % 65’ti p=0.001 . Sonuç: KHB’de FT ve AT’nin ciddi fibrozis ve nekroinflamasyonu göstermedeki duyarlılıkları yüksekti. Bununla birlikte FT ve AT biyopsi yapılmaksızın tek başına kullanılabilecek bir belirteç olarak görülmemektedir