فراتحلیل اثربخشی کتاب‌درمانی بر اختلال اضطراب و افسردگی در کودکان و نوجوانان - فائزه دلقندی; نصرت ریاحی نیا; پروین کدیور; غلامرضا صرامی (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
اهداف: هدف پژوهش حاضر، فراتحلیل اثربخشی کتاب‌درمانی برای اختلال اضطراب و افسردگی در کودکان و نوجوانان در یک فاصله زمانی ده ساله است. همچنین این پژوهش، علاوه بر بررسی اثر کتاب‌درمانی بر اختلال و افسردگی، مشخص می‌کند که در صورت اثربخشی کتاب‌درمانی، کدام تعدیل‌کننده‌ها در اثربخشی آن موثر هستند. مواد و روش‌ها: جامعة آماری فراتحلیل حاضر، پژوهش‌های پیشین در حوزة کتاب‌درمانی در دورة 10 ساله 1384-1394 است که در پایگاه‌های اطلاعاتی مختلف قابل دسترس هستند. بر اساس معیارهای ورود به مطالعه، 14 مقاله با 20 اندازة اثر از مطالعات به دست آمد. برای محاسبة اندازة اثرها از نرم افزارCMA2 استفاده شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که اندازة اثر کلی برای کتاب‌درمانی مقدار 423/0 است که بدان معناست که کتاب‌درمانی اثربخشی متوسطی دارد. همچنین یافته‌ها نشان داد که متغیرهای تعدیل‌کننده مانند نوع هدایتگر و تماس با هدایتگر اثربخشی بالایی بر یافته‌ها ندارد. نتیجه‌گیری: مقدار اثربخشی کتاب‌درمانی برای اختلال اضطراب و افسردگی در کودکان و نوجوانان متوسط است و می-تواند به عنوان روش درمان و یا روش مکمل درمان بکار رود.