Chrystus Ukrzyżowany z nieistniejącego kościoła farnego pw. św. Michała Archanioła w Lublinie – problemy identyfikacyjne i konserwatorskie - Maria Serafinowicz; Piotr Witomski (Facta Simonidis)
Rzeźba z przedstawieniem Chrystusa Ukrzyżowanego została odkryta i zidentyfikowana jako obiekt pochodzący z kościoła pw. św. Michała Archanioła w Lublinie (farnego) podczas prac konserwatorskich i badań przedmiotu. Czas powstania obiektu został określony przez Józefa E. Dutkiewicza na lata 1320–1370. Wymienione datowanie autorskie zostało potwierdzone specjalistycznymi badaniami konserwatorskimi (technologiczne, tomograficzne, dendrologiczne i dendrochronologiczne). Archaiczna forma zabytku jest ciekawym uzupełnieniem średniowiecznej rzeźby i ocalałego, nielicznego wyposażenia kościoła pw. św. Michała Archanioła z jego początkowego okresu funkcjonowania. Postać Ukrzyżowanego jest rzeźbą o niewielkich rozmiarach, prostej, oszczędnej formie i niezwykłym wyrazie, przedstawiającą Chrystusa chociaż udręczonego, ale pełnego spokoju i zamyślenia. Pomimo upływu 700 lat od powstania figury, zmianie wartości estetycznych i całej struktury fizycznej, ekspresja rzeźby jest nadal czytelna.