CONSIDERENTE CU PRIVIRE LA STANDARDELE RENUNȚĂRII LA GARANȚIILE PROCEDURALE ÎN MATERIE PENALĂ - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale)
Aspectele abordate vizează analiza legislației naționale din perspectiva compatibilității cu standardele Convenției Europene a Drepturilor Omului, în materia renunțării la garanțiile procedurale. Chiar dacă fiecare instituție dispune de particularități distincte, există standarde generale potrivit cărora renunțarea la garanțiile procedurale poate fi realizată cu condiția că persoana a conștientizat acest fapt, renunțarea a fost însoțită de garanții minime, proporționale cu dreptul limitat și renunțarea nu contravine vreunui interes public general. Fiecare caz concret revine instanțelor naționale de a veghea respectarea acestor condiții. Cuvinte-cheie: Drepturi procedurale, acordul de recunoaștere a vinovăției ,acordul de cooperare , în absentia, probe, Prezumția de nevinovăție, asistență juridică, control judiciar, căi de atac, interes public.