ROZSZERZENIE LEGITYMACJI DO WNIESIENIA ODWOŁANIA OD ZEZWOLENIA NA INWESTYCJE. ROZWAŻANIA NA TLE ART. 86G USTAWY OCENOWEJ - Agata Kosieradzka-Federczyk (Zeszyty Prawnicze)
Artykuł skupia się na analizie art. 86g ustawy ocenowej, dodanego nowelizacją w maju 2021 r., i wprowadzonych w nim środków zaskarżenia zezwolenia na inwestycje. Główny problem badawczy dotyczy ustalenia statusu prawnego podmiotów uprawnionych do wniesienia odwołania. Nie są to (tylko) strony postępowania zakończonego wydaniem zezwolenia na inwestycje, lecz także strony postępowania o wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach. Źródło legitymacji do wniesienia odwołania nie zostało przez ustawodawcę jednoznacznie określone. Z analizy przeprowadzonej w artykule wynika, że skarżący nie są stronami postępowania zakończonego decyzją, w stosunku do której mogą wnieść odwołanie. Nie mają również interesu prawnego w skarżeniu tej decyzji. Postępowanie odwoławcze zainicjowane przez skarżących spełnia co do zasady funkcję postępowania odwoławczego, o którym mowa w kodeksie postępowania administracyjnego. Cechę szczególną odwołania stanowi natomiast jego zakres – zarzuty powinny ograniczać się do zakresu zgodności pozwolenia na inwestycję z decyzją o środowiskowych uwarunkowaniach. W artykule omówiony został ograniczony zakres odwołania z art. 86g i skonfrontowany z postępowaniem odwoławczym zawartym w kodeksie postępowania administracyjnego.