تعیین پهنه سیل گیر با استفاده از GIS و مدل هیدرولیکی HEC-RAS (مطالعه موردی: رودخانه گوهررود در محدوده شهر رشت) - پرویز رضائی (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
یکی از مسائل مهم در مدیریت شهری طراحی درست کانال‌ ها، زهکش ها و تخلیه آب ‌های سطحی است. محدوده مورد مطالعه در این تحقیق بازهای از رودخانه گوهررود در غرب شهر رشت با جهت جنوب به شمال (حدفاصل لاکانشهر تا نزدیکی محل تقاطع با رودخانه سیاهرود) به طول 15 کیلومتر در شمال ایران در استان گیلان است. عدم رعایت حریم رودخانه به همراه بالا آمدن سطح آب، مسدود شدن کانال های زهکشی و شیب کم رودخانه در مناطق شمالی شهر، باعث شده تا زهکشی رواناب های سطحی یکی از مشکلات مدیریت کلان‌شهر رشت باشد. بدین منظور دادههای تحقیق با استفاده از الحاقیه HECGeoRAS و نقشههای پلان رودخانه، ژئومتری بستر و اراضی حاشیه رودخانه گوهررود جمعآوری و شبیهسازی شد. در ادامه با تجزیه‌وتحلیل دادههای آماری، دبی ایستگاه لاکان با دوره بازگشتهای 2 تا 200 ساله برآورد شده است. سپس با به‌کارگیری اطلاعات ژئومتری بستر و اراضی حاشیه رودخانه در مدل هیدرولیکی HECRAS رفتار هیدرولیکی رودخانه، شبیهسازی شده و پس از انتقال مجدد به محیط GIS، پهنه سیلگیر رودخانه ترسیم شده است. بر اساس نتایج حاصل از تحقیق و با توجه به نوع کاربری اراضی، نواحی سیلگیر محدوده مطالعاتی به سه ناحیه با خطرپذیری کم، متوسط و زیاد تقسیم شدهاند. نقشههای سیلاب تهیه شده دبی با دوره بازگشت 50 ساله حاکی از طغیان رودخانه در یک بازه 500 متری در ناحیه شمالی شهر (سیاهاسطلخ بعد از گذر رودخانه از بلوار شهدای گمنام) است.