Lata osiemdziesiąte. „Brytyjczycy szczytują” - Sue Harper (Kwartalnik Filmowy)
Dekada lat 80. upłynęła pod znakiem rewolucji kulturalnej i politycznej, której następstwa są nadal przemożne. W latach 1979-1990 ster rządów dzierżyła Margaret Thatcher, która narzuciła Brytyjczykom zdumiewająco brutalny reżim, a w miejsce ideałów zgody powszechnej i odpowiedzialności publicznej propagowała kulturę rywalizacji i indywidualizmu. Polityka gospodarcza, a także konserwatywna ideologia tej dekady nie pozostały bez wpływu na kinematografię. Harper w swoim eseju skupia się przede wszystkim na reprezentacji płci w filmach brytyjskich tamtego czasu, ujawnia jak wiele z nich było nie tylko peanem na cześć tożsamości narodowej, ale też ostentacyjną pochwałą męskości o wyjątkowo zamkniętym i agresywnym charakterze. Zjawisko to było obecne nie tylko w filmach głównego nurtu, zgodnych z obowiązującą linią ideologiczną thatcheryzmu, ale też w obrazach, które występowały przeciw niej, a przemawiały w imieniu grup marginalizowanych (np. homoseksualistów). Harper śledzi reprezentacje kobiecości w kinie tej dekady, analizując twórczość zarówno klasycznych reżyserów brytyjskich, jak i twórców awangardowych. Bezlitośnie obnaża seksistowskie tendencje filmowców, oszczędzając bardzo niewielu z nich.