TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİLERİN VE SURİYELİ GİRİŞİMCİLERİN DİASPORA YAKLAŞIMLARI BAĞLAMINDA İNCELENMESİ - EVALUATION OF SYRIANS AND SYRIAN ENTREPRENEURS IN TURKEY ON CONTEXT OF DIASPORA APPROACHES - Murat Kayalar; Savaş Yıldız (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bugünkü anlamında diaspora kavramının varlığından söz edebilmek insanlık tarihi kadar eski olan göç kavramının varlığına bağlıdır. Tarihsel süreç içinde yaşanan gelişmeler ve değişmeler diaspora kavramının geçmişteki klasik dar anlamından sıyrılarak daha kapsamlı bir anlama sahip olmasına imkan vermiştir. Günümüzde hem klasik diaspora yaklaşımına hem de modern diaspora yaklaşımına uyan örneklere rastlamak mümkündür. 2010 yılında Tunus’ta başlayan Arap Baharı yüzyılın en önemli göç olaylarından birisine neden olmuştur. Arap Baharı’nın etkisiyle milyonlarca Suriyeli başta Türkiye olmak üzere farklı ülkelere göç etmek zorunda kalmışlardır. Resmi kaynaklara göre bugün Türkiye’de 3,5 milyon civarında Suriyeli sığınmacı vardır. Bu çalışmada Türkiye’deki Suriyeliler ve Suriyeli girişimciler diaspora yaklaşımları açsısından değerlendirilmiştir. Var olan bilgiler ve elde edilen bulgulara göre Türkiye’deki Suriyelilerin ve Suriyeli girişimcilerin Klasik Diaspora Yaklaşımına örnek oluşturdukları sonucuna ulaşılmıştır.