Автоматизована система налаштування продуктів для провайдерів інформаційних послуг - Д. Галушко; К. Знова; О. Ролік (Adaptivni Sistemi Avtomatičnogo Upravlinnâ)
В роботі запропоновано автоматизовану систему, яка забезпечує інтеграцію сучасних методів аналізу природної мови (NLP) із використанням моделей BERT, а також гетерогенних графових нейронних мереж (HeteroGNN) для аналізу графів дій, сформованих на основі декомпозиції сценаріїв використання. Система дозволяє об’єднати дані з текстової документації, графів послідовності дій та кодової бази, щоб автоматично ідентифікувати необхідні зміни у функціоналі програмного продукту, виявляти ризиковані місця в архітектурі, а також визначати можливості перевикористання існуючих компонентів. Для обробки текстової документації та бізнес-нотаток система використовує NLP-алгоритми, які виділяють ключові сутності та зв’язки між ними, дозволяючи автоматично оновлювати технічну документацію. Це забезпечує мінімізацію часу на підготовку документації для нових змін, зменшення ризику упущення важливих деталей та гарантує узгодженість між різними етапами розробки. Аналіз графів дій, побудованих на основі сценаріїв використання, виконується із застосуванням алгоритмів PageRank і Betweenness Centrality для визначення критичних вузлів. Завдяки цьому система автоматично прогнозує вплив змін на інші модулі продукту та пріоритизує регресійне тестування. Результати експериментів демонструють ефективність розробленої системи на прикладі реального сценарію відключення користувача від послуги постачання інтернету. Автоматично виділено ключові дії, такі як відключення порту, оновлення тарифного плану або повне припинення послуги, залежно від кількості активних точок доступу. Система сформувала новий граф дій із урахуванням умов сценарію, ідентифікувала критичні вузли, які могли вплинути на стабільність інших продуктів, та запропонувала рекомендації для розробників і тестувальників. Запропонована система забезпечує адаптивність до різних сценаріїв використання завдяки модульній архітектурі. Це дозволяє провайдерам швидко адаптувати свої програмні продукти до змін ринку, підвищуючи швидкість і точність впровадження нових функціональних можливостей. Додатково система здійснює інтеграцію з кодовою базою через AST-парсери, які виявляють залежності між методами та модулями, забезпечуючи консистентність між графами дій, документацією та реалізацією.