СУЧАСНІ ТРЕНДИ ЕКОЛОГІЧНОГО МАРКЕТИНГУ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО АГРОБІЗНЕСУ - Олександр Сороколіт (Економіка та суспільство)
Сучасні реалії економічного розвитку вимагають від бізнесу нових підходів до забезпечення сталого розвитку, зокрема через впровадження принципів екологічної відповідальності. У цьому контексті екологічний маркетинг стає потужним інструментом, який дозволяє бізнесу не лише адаптуватися до викликів глобальних змін клімату, але й активно формувати позитивний імідж серед екологічно свідомих споживачів. Особливо це актуально для українського агробізнесу, який працює в умовах високої конкуренції та зростаючого попиту на органічну продукцію. Екологічний маркетинг базується на принципах потрійної оцінки результативності бізнесу (Triple-Bottom Line), яка включає економічну, соціальну та екологічну складові. Цей підхід передбачає інтеграцію маркетингових стратегій, управлінських рішень та операційних процесів у загальну систему діяльності підприємства, що дозволяє підвищити ефективність взаємодії із стейкхолдерами. Дослідження у сфері "зеленого" маркетингу акцентують увагу на можливостях залучення інноваційних рішень для досягнення стратегічних цілей. Для українського агробізнесу екологічний маркетинг не лише сприяє формуванню довгострокової конкурентної переваги, але й дозволяє розширити ринки збуту через задоволення запитів екологічно орієнтованих споживачів. Вивчення трендів, пов’язаних із екологічним маркетингом, дозволяє визначити ключові напрямки для досліджень і практичної реалізації стратегій, які забезпечать стале зростання сектору.