Wpływ funduszy Unii Europejskiej na rozwój Poznania na tle wybranych miast w Polsce – próba bilansu pierwszej dekady członkostwa w Unii Europejskiej - Paweł Churski (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Celem analizy jest ocena wielkości i struktury inwestycji finansowanych ze środków unijnych pozyskanych przez władze samorządowe Poznania w kontekście potrzeb oraz prawidłowości zidentyfikowanych dla obszarów polaryzacji rozwoju w Polsce. Analiza odnosi się do dwóch pierwszych perspektyw finansowych Unii Europejskiej – 2004–2006 oraz 2007–2013 – w których Polska uczestniczyła jako państwo członkowskie, obejmując tym samym pierwszą dekadę naszych doświadczeń w realizacji polityk unijnych. Wyniki zidentyfikowane dla samorządu Poznania odnosi się w analizie porównawczej do pięciu największych miast Polski: Warszawy, Krakowa, Łodzi, Wrocławia i Gdańska.