Uwagi o roli prawa rzymskiego w pracach nad Code Civil des Français - Witold Wołodkiewicz (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Code civil des Français, zwany przez kilka lat we Francji Code Napoleon, a następnie znów (z wyjątkiem Polski, wiernej legendzie napoleońskiej) Code civil, wzbudzał i wzbudza wciąż duże zainteresowanie również wśród polskich historyków prawa i cywilistów.