تاثیر کاربرد سودوموناس‌های فلورسنت حل‌کننده‌ی فسفات‌ و کود فسفری بر رشد و جذب عناصر غذایی در گیاه کنجد - سبحه نیک مهر; عبدالرضا اخگر; شهاب مداح حسینی; وحید مظفری (مدیریت خاک و تولید پایدار)
باکتری‌های حل‌کننده‌ی فسفات از جمله باکتری‌های محرک رشد گیاه هستند که از طریق افزایش حلالیت فسفاتهای نامحلول باعث افزایش رشد و عملکرد گیاه می¬شوند. در این تحقیق اثر کاربرد سودوموناس‌های فلورسنت حل کننده‌ی فسفات‌های نامحلول و کود فسفات‌، بر رشد و جذب عناصر غذایی گیاه کنجد مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج سطح فسفر (P0: بدون مصرف کود فسفری ، P1: 100 کیلوگرم، P2: 200 کیلوگرم، P3: 400 کیلوگرم بر هکتار سوپرفسفات‌تریپل و P4: 1200 کیلوگرم بر هکتار سنگ فسفات) و سه سطح باکتری (B0: بدون تلقیح باکتری ، B1 و :B2 باکتری‌های سودوموناس فلورسنت با توانایی بالا در حل فسفات‌های معدنی نامحلول ) در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد تلقیح گیاه کنجد با جدایه‌های باکتری باعث افزایش معنی¬دار وزن خشک و شاخص کلروفیل و جذب عناصر فسفر، آهن و منگنز در سطح یک درصد نسبت به تیمار شاهد شد. سطوح کودی نیز به طور معنی¬داری وزن خشک، شاخص کلروفیل، جذب فسفر، آهن، منگنز و مس را در سطح یک درصد و جذب روی را در سطح پنج درصد افزایش دادند. در بررسی اثرات متقابل کاربرد سطوح کودی و تیمار باکتری¬ها مشخص شد که مصرف 100 کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات تریپل به همراه تلقیح باکتری B2 توانست شاخص‌های رشد و جذب فسفر و آهن اندام هوایی را در گیاه کنجد نسبت به تیمار شاهد به‌طور معنی‌داری افزایش دهد که این می¬تواند باعث کاهش مصرف کود فسفری و آلودگی‌های ناشی از کاربرد سطوح بالای این کود ‌شود.