Amberlyst A21 İle Everzol Black Boyasının Adsorpsiyonu: İzoterm ve Kinetik Çalışmalar - Hülya Silah; Ülküye Dudu Gül (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Buçalışmada Everzol Black boyasının sulu çözelti ortamından giderimi Amberlyst A21 ile incelenmiştir. pH, temas süresi ve başlangıç boyaderişimi gibi değişik parametrelerin boya adsorpsiyonu üzerine etkileriçalışılmıştır. Langmuir, Freundlich ve Temkin izoterm modelleri dengeadsorpsiyon verilerinin analizi için kullanılmıştır. Ayrıca adsorpsiyon kinetikverileri yalancı birinci ve ikinci dereceden kinetik modeller kullanılarakincelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre AmberlystA21 ile Everzol Black giderimi Langmuir izoterm modeli ve yalancı birincidereceden adsorpsiyon kinetiği ile tanımlanabilir.