Principali Commenti Medievali alla Messa Romana nei Secoli XII e XIII: Autori e Tipologia - Łukasz Celiński (Warszawskie Studia Teologiczne)
W XII i XIII wieku komentarze średniowieczne do liturgii osiągnęły swój najwyższy rozwój. Pomimo upływu czasu, te pisma nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Z jednej strony są świadectwem dynamizmu rozwoju nie tylko samej liturgii, ale również metody jej interpretacji. Z drugiej strony, średniowieczne komentarze świadczą o pragnieniu, obecnym w pewnym stopniu w każdej epoce, zachowania tego, co jest ważne, nawet jeśli pochodzi z przeszłości. Niniejszy artykuł oferuje zwięzłe spojrzenie na główne średniowieczne komentarze do liturgii między XII a XIII wiekiem, zawierające opisy rytu Mszy Świętej. Głównym celem jest dostarczenie czytelnikowi podstawowych informacji o ich autorach i kontekście ich powstania, aby lepiej zrozumieć ich treść.