Religijske konotacije u političkom diskursu kao alat kreiranja imidža: analiza objava odabranog političara na društvenim mrežama - Nikolina Borčić; Boris Beck; Nensi Blažević (Nova Prisutnost)
Ovaj članak istražuje ulogu religijskog leksika u političkom diskursu Marina Miletića te njegov utjecaj na oblikovanje javnog imidža. Polazi se od pretpostavke da religijske reference mogu služiti kao retorički alat za samopredstavljanje, odnosno politički identitet i izgradnju autentičnosti političara, osobito kada dolaze iz konteksta teološkog obrazovanja i vjerskog djelovanja. Korpus istraživanja čine Miletićeve objave na Facebooku tijekom listopada 2023., odabrane metodom slučajnog uzorkovanja. Analiza se temelji na kritičkoj analizi diskursa, koja omogućuje dublje razumijevanje načina na koji jezik – osobito religijske konotacije – oblikuje politički narativ i doprinosi izgradnji političkog identiteta. Istraživanje ukazuje na specifične diskursne strategije kojima se Miletić koristi u argumentaciji te afirmativnoj ili kritičkoj evaluaciji političkih i društvenih tema. Rezultati pokazuju kako odabrani političar konstruira imidž osobe koja svoju političku poziciju gradi na moralnim i etičkim vrijednostima, pri čemu religijski jezik igra ključnu ulogu u stvaranju povezanosti s biračima. Analiza također otkriva kako integracija vjerskih simbola i jezika u političku komunikaciju pridonosi populističkom načinu izražavanja te služi kao sredstvo ideološkog i vrijednosnog pozicioniranja u javnom prostoru.