En unevnelig synd<subtitle>Rettssaken mot Aron Åsulsen i 1693 og rettsforfølgelsen av homoseksuelle handlinger i Norge i tidlig nytid</subtitle> - Ola Teige (Historisk Tidsskrift)
Norsk skeiv historie før 1840 er et lite utforsket felt. Denne artikkelen tar for seg rettsforfølgelsen av slike handlinger i tidlig nytid i Norge. Slike handlinger var ikke nevnt i loven før Christian 5.s Norske Lov av 1687, som straffet «omgjengelse mot naturen» med døden på bålet. Til tross for dette har man inntil nylig kun kjent til én sak i Norge i perioden. I Danmark kjennes kun to saker og i Sverige et tjuetalls. Hvorfor så få? I Nordvest-Europa var seksuelle handlinger mellom menn ikke ukjent ca. 1720, selv om sodomi var forbudt og ble ansett som en synd. De skjedde innen husholdet og i homososiale arenaer, og var gjerne preget av ulike maktforhold. Etter dette gjorde urbanisering og folkevekst at det dannet seg homoseksuelle subkulturer i større byer, noe som førte til store kampanjer og massehenrettelser. Grunnet spredt bebyggelse, liten bevissthet om slike handlinger blant allmuen og en klar fortielsesstrategi i øvrigheten skjedde ikke dette i Skandinavia. Studier av bestialitetssaker, som var omfattet av samme paragraf, forsterker denne slutningen. Artikkelens siste del er en studie av en rettssak fra Kragerø i 1693, hvor sagdrengen Aron Åsulsen ble dømt for homoseksuelle handlinger med andre menn. Den bekrefter eksistensen av en fortielsesstrategi og mangelen på kunnskap om homoseksualitet (vi ser at magi ble trukket frem som en forklaring). Samtidig bekrefter den at det trolig ikke fantes homoseksuelle subkulturer i Norge på denne tiden. Den viser også at selv om «den homoseksuelle» var en kulturelt skapt kategori, så fantes det menn som balet med sammekjønnede drifter også i dette samfunnet.