Les torres, propietats agrícoles grans amb orígens en alous i territoris de vil·les altmedievals (Vallès Occidental, segles xi-xix) - Esteve Canyameres Ramoneda (Estudis d'Història Agraria)
L’estudi descriu el procés històric i cronològic d’unes propietats agrícoles grans, per al que és la comarca del Vallès Occidental, que s’anomenen torres, segons les dues accepcions d’estructura defensiva vertical, i de segona residència, i també segons l’accepció d’època moderna de gran finca amb casal, propietat d’amos forans. Els seus orígens es remunten a domus medievals i alous del segle xi. Coincideixen territorialment amb part dels termes d’algunes de les vil·les dels segles x i xi. Tot i les transformacions i la disgregació de la propietat aloera, un nombre significatiu d’aquestes finques continuaran poc alterades, pel que fa a l’extensió de les terres pròpies, fins al segle xix, situades enmig del paisatge de masos, parròquies i castells de plana.