Kardiyoloji, yoğun bakım ve acil biriminde çalışan hemşirelerin EKG bulgularını tanıyabilme ve uygun tedavi girişimlerinde bulunabilme durumlarının değerlendirilmesi - Ebru Dede; Hüseyin Gündüz; Özlem Doğu (Sakarya Tıp Dergisi)
Amaç: Elektrokardiyografi (EKG) konusunda hemşirelerin bulguları tanıyabilme ve uygun hemşirelik yaklaşımlarında bulunabilme ile ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı..Yöntem-Gereçler: 01 Mayıs - 1 Haziran 2012 tarihleri arasında bir Eğitim Araştırma Hastanesinin ilgili birimlerde görev alan 48 hemşire çalışmaya dahil edildi. Veriler SPSS 17 programı kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda hemşirelerin % 62,5'inin 5 yıldan fazla iş deneyiminin olduğu, % 54,2'sinin lisans mezunu olmadığı belirlendi. Hemşirelerin % 91,7'sinin EKG'nin çekilme amacını bildiği, % 77,1'inin EKG derivasyon dalgalarının sırasını doğru olarak işaretlediği ancak %68,8'sının puarların yerleştirilmesini hatalı uyguladığı, yine çoğunluğunun (% 58,3) EKG'nin yorumlanmasında eksik bilgilerinin olduğunu, %66,7'sinin Myokard Enfaktüsün (MI) EKG görüntüsünü bildiği ve 70,8'sinin MI'de hasta bireye doğru hemşirelik girişimde bulunduğu saptandı. Araştırmaya katılan hemşirelerin dörtte birinden fazlasının (% 29,2) kardiyak ölümlerin %59-64'ünü oluşturan Ventriküler Fibrilasyon'unun (VF) görüntüsünü bilmediğini ifade etti. Sonuçlar: Monitorizasyon takibinin yapıldığı ve kardiyak ritim problemlerinin sık yaşandığı kliniklerde çalışan hemşirelerin EKG bulguları ve girişimleri konusunda bilgilerinin iyi düzeyde olmadığı, bilgilerinin ve eğitimlerinin arttırılması gerektiği saptandı.