Vrste iz roda Nectria u bukovim šumama - Vladimir Lazarev; Božica Jokanović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Posljednjih decenija bukva je u Evropi, ali u nekim područjima i kod nas, značajno napadnuta izazivačima bolesti kore (nekroze i rak rane). Najčešći biotički uzročnici ovih bolesti su gljive iz roda Nectria. U radu se navode Nectria spp. koje naseljavaju bukove šume sjemenog i izdanačkog porijekla. Od brojnih Nectria spp. u našim bukovim šumama su utvrđene sljedeće značajnije vrste: N. coccinea, N. ditissima, N. galligena i N. cinnabarina. Višegodišnjim istraživanjima je utvrđeno da postoji korelacija između tipa sastojine i uslova staništa s jedne strane, te pojave bolesti i intenziteta napada s druge.