Öğretmen Adayları için Öğretmen Duygu Ölçeği-Matematik Türkçe Formu: Geçerlik ve Güvenilirlik Çalışması - Güney Hacıömeroğlu (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma Frenzel, Pekrun, Goetz, Daiels, Durksen, Becker-Kurz ve Klassen (2016) tarafından geliştirilen öğretmen duygu ölçeğinin matematik için Türkçeye uyarlama çalışmasının yapılmasını amaçlamaktadır. Geçerlik çalışmaları kapsamında açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile güvenirlik çalışması kapsamında test-tekrar test ve Cronbach alfa güvenirlik katsayıları hesabı yapılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 378 kız ve 104 erkek olmak üzere toplam 482 öğretmen adayı oluşturmuştur. Uyarlama çalışması yapılan ölçek genel ve öğrenci-spesifik olmak üzere iki alt ölçekten oluşmaktadır. Güvenirlik çalışmaları kapsamında uygulanan test tekrar test çalışması sonucunda korelasyon katsayısı .89 olarak hesaplanmıştır. Uyarlanan ölçeğin genel boyutunda yer alan mutluluk, öfke ve kaygı alt boyutları için güvenirlik katsayıları .91, .89 ve .86 olarak hesaplanmıştır. Öğrenci-grup spesifik boyutunda yer alan mutluluk, öfke ve kaygı alt boyutları için güvenirlik katsayıları .92, .91 ve .89 olarak hesaplanmıştır. Uyarlama çalışması yapılan ölçek özgün haliyle aynı yapıyı korumuştur. Doğrulayıcı faktör analizinden elde edilen indeks değerleri açımlayıcı faktör analizinden ortaya çıkan yapının iyi düzeyde uygum gösterdiğini ortaya koymuştur. Uyarlanan ölçek 24 maddeden oluşmaktadır ve 5’li Likert tipindedir. Bu sonuçlar, Öğretmen Duygu Ölçeği-Matematik Türkçe formunun geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir.