Promene u starosnom modelu rađanja u Srbiji i zemljama EU – komparativna analiza - Ivana Magdalenić; Gordana Vojković (Stanovništvo)
Promene u reproduktivnom ponašanju žena tokom druge polovine 20. i na početku 21. veka reflektovale su se i preko promena u starosnom modelu rađanja. Srbija se rano suočila sa fenomenom nedovoljnog rađanja i u grupi je zemalja gotovo najnižeg fertiliteta. Rad istražuje novije tendencije u fertilitetu stanovništva Srbije i, tragajući za odgovorima naglog smanjenja stope ukupnog fertiliteta od sredine devedesetih godina prošlog veka, fokusira se na promene u starosnom modelu rađanja. Koncipiran je sa idejom da prikaže u kojim segmentima fertilitet stanovništva Srbije korespondira sa modelom fertiliteta zemalja EU, a u okviru kojih aspekata su evidentne disproporcije. Pošlo se od pretpos-tavke da komparativna analiza može ukazati na specifičnosti reproduktivnog modela žena u Srbiji, izdvojiti uticaje određenih demografskih faktora i uputiti na moguće pravce najcelishodnijeg društvenog delovanja.