OBRONA RACJONALNOŚCI WIARY WEDŁUG JOHNA H. NEWMANA - Przemysław Artemiuk (Studia Theologica Varsaviensia)
Celem artykułu była analiza obrony racjonalności wiary w pismach J.H. Newmana. W części pierwszej Autor zajął się dziełem Apologia pro vita sua, które zawiera obronę konwersji na katolicyzm, jaka dokonała się w życiu angielskiego teologa. Część drugą poświęcił kwestii racjonalności wiary, obecnej w pracach J.H. Newmana. Przeprowadzone analizy pozwoliły mu na wyciągniecie następujących wniosków. Obrona własnej konwersji jest konsekwentna i opiera się na analizie źródeł patrystycznych, które ją zainicjowały. Zajmując się racjonalnością wiary z kolei, angielski teolog ukazuje, że jest ona aktem intelektualnym, chociaż nie ma nic w sobie z drogi naukowej czy logicznego dowodu. Kardynał, podejmując apologię aktu wiary, pokazał, że jest on rzeczywistością, która otwiera podmiot poznający na zewnętrzny świat i z niej rodzi się zaufanie, a nie wątpienie.