EU-debattens fravær i Norge: Strategisk stillhet og demokratisk underskudd - Pernille Rieker (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
Artikkelen analyserer fraværet av en politisk debatt om Norges forhold til EU i lys av stortingsvalget 2025 og en dramatisk endret geopolitisk kontekst. Med utgangspunkt i begreper som issue avoidance (Carmines & Stimson, 1980), gag rules (Holmes, 1995) og institutional lock-in (Pierson, 2004), argumenterer forfatteren for at den norske EU-debatten er strategisk og institusjonelt undertrykt snarere enn fraværende på grunn av manglende relevans. Artikkelen viser hvordan det har utviklet seg en politisk norm for taushet etter folkeavstemningene i 1972 og 1994, og hvordan dette har resultert i et demokratisk underskudd i en tid hvor EU i økende grad setter rammene for norsk politikk, inkludert innenfor sikkerhet, digitalisering og beredskap. I kontrast til Sverige og Danmark, som deltar aktivt i den politiske utviklingen av EU, fremstår Norge som en passiv regelmottaker uten reell påvirkningskraft. Det faglige bidraget ligger i å kombinere demokratiteori, institusjonell teori og internasjonal politisk analyse for å forklare hvordan fraværet av EU-debatt undergraver demokratisk legitimitet og politisk ansvarlighet. Artikkelen reiser til slutt et normativt spørsmål: Kan et demokrati sies å fungere tilfredsstillende når et av dets viktigste utenrikspolitiske og sikkerhetspolitiske spørsmål behandles med systematisk stillhet?