Caracterització acústica dels accents prenuclears de les interrogatives absolutes i les declaratives neutres en Català central (Estudios de Fonética Experimental)
Aquest treball presenta la caracterització acústica de dos accents prenuclears ascendents del català central (L+>H*, L*+H) a partir d’una sèrie de paràmetres com el rang del moviment tonal i l’alineació de les dianes tonals altes i baixes. L’anàlisi de les 330 frases del corpus permet afirmar que l’accent de tipus L+>H* és un moviment ascendent d’uns 6 st entre la vall i el pic que presenta una pujada significativa d’F0 a la síl·laba tònica. Als moviments de tipus L+>H* la diana tonal baixa normalment està alineada amb el principi de la síl·laba tònica i l’esmentada diana alta se sol realitzar prop del centre de la segona síl·laba posttònica. L’accent L*+H és un moviment ascendent d’uns 10,2 st entre la vall i el pic i no presenta cap pujada significativa d’F0 a la síl·laba tònica. Als accents de tipus L*+H, la diana tonal baixa normalment està alineada amb el final de la síl·laba tònica mentre que la diana tonal alta sol realitzar-se al final de la segona síl·laba posttònica.