Avrupa’da Birliğin Yolu Türkiye’den Geçer - Hakan Samur (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Türkiye’nin tam üyeliği, Avrupa Birliği açısından en hararetli tartışmaların yaşandığı ve devamlı sürüncemede tutulan bir konu niteliğindedir. Gerek Birliğin ve üye ülkelerin yönetici elitleri açısından gerekse AB toplumu açısından Türkiye’nin üyeliğine karşı oluşun belki de en sık tekrarlanan gerekçesi Türkiye’nin sosyo-kültürel anlamda AB’den oldukça farklı bir konumda bulunmasıdır. Söz konusu gerekçe, Türkleri asırlarca Avrupa’nın en önemli Ötekisi yapan tarihsel bir arka planla da beslenmektedir. Bu çalışmanın ortaya koymaya çalıştığı husus, özellikle dinden kaynaklanan kültürel farklılıklarının ve en önemli tarihsel Ötekisi rolünün bulunmasının aslında Türkiye’yi üyeliğe kabul etme açısından, AB’nin dikkate alması gereken en önemli unsur olduğudur. Hatta Birliğin demokratik ve çoğulcu bir çerçevede tam anlamıyla siyasi bir birlik oluşturması yönündeki idealine ulaşabilmesi için bu zorunludur