جایگاه کشاورزی شهری در معماری منظر - رضا باقری; کیانوش سوزنچی; مجتبی رفیعیان (منظر)
کشاورزی شهری یکی از حوزه‏های پژوهش و عمل مشترک در بین رشتۀ معماری منظر با تعداد دیگری از رشته‏های دانشگاهی است. بااین‌حال، در رشتۀ معماری منظر ایران به این موضوع کمتر توجه شده است. لذا، بررسی وضعیت پژوهش و عمل کشاورزی شهری در معماری منظر ایران ضروری به‌نظر می‌رسد. هدف این پژوهش تدقیق جایگاه کشاورزی شهری از دیدگاه‌های مطالعاتی و حرفه‎ای در معماری منظر برای تعیین جهات پژوهش و عمل آینده و شناسایی بخش‌های مهم ولی کمتر توجه‌شده در ایران است. روش این پژوهش از نوع مروری-تحلیلی بوده و با جست‌وجوی موضوع در پایگاه‎های داده و شبکۀ جهانی اینترنت، وضعیت مقالات، کتاب‌ها، پایان‌نامه‌ها، گزارشات، مؤسسات مطالعاتی و پروژه‎های بین‎المللی انجام‌شده توسط معماران منظر و نیز محققان برتر این حوزه را شناسایی و طبقه‎بندی کرده است. بااینکه پژوهش‌های مرتبط با کشاورزی شهری در رشتة معماری منظر در سطح بین‎المللی تا حد قابل قبولی شکل یافته و تعداد قابل توجهی مقاله، کتاب، پایان‎نامه و گزارش مطالعاتی توسط متخصصان رشتۀ معماری منظر در موضوع کشاورزی شهری تولید شده است ولی چنین مطالعاتی در ایران محدود است. در بعد حرفه‎‏ای نیز علیرغم توسعۀ جایگاه بین‎المللی کشاورزی شهری در معماری منظر و راه‌یافتن آن به بخش‌های مختلف اما جایگاه آن در ایران نسبتاً ضعیف است. بخشی از ضعف جایگاه آن تحت‌تأثیر برخی تعابیر از رویکرد منظرین در این رشته است. لذا لازم است با استفاده از تجارب کشورهای پیشرو و ظرفیت داخلی کشور در بعد مطالعاتی و آکادمیک مانند حمایت از دانشجویان و دانشگاه‌های دارای رشتۀ معماری منظر و در بعد حرفه‎‏ای و عملیاتی مانند تقویت بازار کار حرفه‎ای و ایجاد حساسیت در سازمان‌ها و مجامع ‏اجرایی، زمینۀ رشد جایگاه کشاورزی شهری در معماری منظر ایران را فراهم ساخت.