بررسی شناسایی فرم‏های مختلف آللی ژن میوستاتین و بررسی صفات بیومتری وزن بدن و لاشه اندازه‌گیری شده با اولتراسوند در گوسفند کردی - فاطمه رایجی یانسری; سعید حسنی; مجتبی نجفی (پژوهش در نشخوارکنندگان)
چکیدهسابقه و هدف: ژن میوستاتین به عنوان عامل مهارکننده رشد عضله اسکلتی شناخته شده و اگر جهش در ناحیه کدکننده آن اتفاق افتد، باعث تغییر نقش مهاری آن و افزایش عضله می‏گردد. این پژوهش با هدف شناسایی چندشکلی موجود در اگزون 3 ژن میوستاتین و بررسی صفات بیومتری وزن بدن و لاشه اندازه‏گیری ‌‌‌‌شده با اولتراسونوگرافی در گوسفند کردی انجام شد. مواد و روش: در این پژوهش برای اندازه‌گیری صفات ضخامت چربی پشت و مساحت ماهیچه چشمی از دستگاه اولتراسوند استفاده شد. خون‌گیری به طور تصادفی از تعداد 139 راس گوسفند کردی انجام و پس از استخراج DNA، قطعه 338 جفت بازی اگزون 3 ژن میوستاتین تکثیر شد. جهت تعیین ژنوتیپ‏ ژن میوستاتین، از تکنیک‏هایPCR-RFLP ، PCR-SSCP و تعیین توالی مستقیم استفاده شد. بررسی اثرات ثابت جنس، نوع تولد و سال تولد بر صفات مورد مطالعه با رویه GLM نرم‌افزار SAS و مقایسه میانگین‌های حداقل مربعات سطوح اثرات ثابت با آزمون توکی- کرامر در سطح معنی‌داری 5 درصد انجام شد. برای بررسی ارتباط بین صفات از همبستگی پیرسون استفاده شد.یافته‏ها: در روش‏PCR-RFLP پس از هضم آنزیمی تمام نمونه‏ها، تنها یک ژنوتیپ مشاهده شد و این جایگاه مونومورف (تک شکل) می‏باشد. نتایج به‏دست آمده از روش PCR-SSCP، دو الگوی باندیA و B را نشان داد که شباهت زیادی بین دو الگوی مشاهده شده وجود داشت. لذا برای تعیین ژنوتیپ واقعی، برخی از نمونه‏ها با الگوی متفاوت با روش توالی‌یابی مستقیم مورد ارزیابی قرار گرفتند که نتایج نشان داد که در بین نمونه‌ها چندشکلی وجود ندارد. میانگین ضخامت چربی پشت و مساحت عضله راسته اندازه‏گیری شده با اولتراسونوگرافی در این مطالعه به‏ترتیب 46/0 سانتی‏متر و 78/7 سانتی‏متر مربع با میانگین وزن بدن 42/43 کیلوگرم بود. همبستگی بین دو صفت اولتراسوند (ضخامت چربی پشت و مساحت ماهیچه چشمی)، مثبت و 84/0 برآورد شد (01/0P<). کمترین ضریب همبستگی ضخامت چربی لاشه و مساحت ماهیچه چشمی با صفات مورد مطالعه به‏ترتیب 02/0 و 3/0 مربوط به صفات وزن تولد و از شیرگیری بود و بیشترین ضریب همبستگی صفات مورد مطالعه با ضخامت چربی لاشه و مساحت ماهیچه چشمی به‏ترتیب 82/0 و 87/0 مربوط به صفات وزن بدن در هنگام اولتراسونوگرافی و عرض دنبه میانی بود (001/0P<). نتیجه‏گیری: در این پژوهش با استفاده از نشانگر ژنتیکیPCR-SSCP، PCR-RFLP و تعیین توالی مستقیم تنها یک ژنوتیپ در ژن میوستاتین تشخیص داده شد. با توجه به اینکه منابع مختلف، آلل جهش یافته ژن میوستاتین را به عنوان آلل موثر بر فنوتیپ عضله مضاعف و مطلوب جهت اصلاح نژاد و بهبود کیفیت و کمیت گوشت معرفی کرده اند، گله مورد بررسی فاقد این آلل بود. با توجه به تنوع نسبتا مناسب مشاهده شده در صفات مورد مطالعه بویژه صفات لاشه اندازه گیری شده با اولتراسوند، زمینه لازم برای اصلاح این صفات از طریق انتخاب وجود خواهد داشت.کلمات کلیدی: چندشکلی، ژن میوستاتین، PCR-RFLP،PCR-SSCP ، گوسفند کردی