İlköğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Gözünden Üstün Yetenekli/Zekâlı Öğrenciler - Cahit Aytekin; Rabia Sarıca; Tuğba Aytekin (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada,ilköğretim matematik öğretmen adaylarının üstün yetenekli öğrencilerinbelirlenmesine yönelik algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Öğretmen adaylarının algılarının ortayaçıkarılması ile ileride öğretmen olduklarında aday gösterme aşamasında ne türözellikleri ölçüt olarak alabilecekleri belirlenmiştir. İsabetli karar vererekaday gösterme oranının yükselmesi için, öğretmenlerin üstün yetenekliöğrencilere ilişkin doğru algılara sahip olmaları önemlidir. Ülkemizin geleceğiaçısından son derece önemli olan üstün yetenekli-zekâlı öğrencilerinbelirlenmesi ve yetiştirilmesi aşamalarında görev yapan öğretmenlerin bu konudaiyi bir eğitime ve açık, detaylı bir dikkate sahip olmaları gerekmektedir. Bugerçekten hareketle, üstün yetenekli-zekâlı öğrencilerin tanılanması,yetiştirilmesi ve topluma kazandırılması ile ilgili dersler bölüm farkıgözetmeksizin tüm eğitim fakültelerinde yer almalıdır. Çalışma sonundaliteratürle uyumlu olan birçok özellik tespit edildiği gibi, her insanda varolan ayırıcı tanı olarak kullanılamayacak olan bazı kişilik özelliklerininöğretmen adayları tarafından üstün yeteneklilik/zekalılık özelliği olarakgenellendiği tespit edilmiştir. Benzer şekilde, hâlihazırda görev yapanöğretmenlerin algıları ve bu algıların branşlar bazında değişip değişmediği,üstün yetenekli/zekâlı bir öğrenciyi veya öğrencileri tanılayan öğretmenlerindeneyimleri ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılabilir. Konuyla ilgili derin veboylamsal çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.