НОВІТНІ ПІДХОДИ ЩОДО ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ - І.А. ОГОРОДНІЙЧУК (Вісник Університету імені Альфреда Нобеля. Серія Педагогіка і психология)
Статтю присвячено вивченню новітніх підходів щодо формування правової компетентності майбутніх інженерів. Авторкою визначено педагогічні умови (спрямування навчально-виховного процесу на розвиток правової свідомості і правової культури майбутніх інженерів; інтеграція правових знань з дисциплінами гуманітарного циклу; насичення навчально-виховного процесу підготовки майбутніх інженерів активними методами навчання правового змісту) формування правової компетентності майбутніх інженерів у процесі фахової підготовки. У роботі описано структуру правової компетентності, що складається з трьох компонентів: мотиваційно-ціннісний (наявність настанови на дотримання законності та правомірності у професійній діяльності й громадянському житті; переконання у необхідності правомірної поведінки й дотримання законності; почуття відповідальності за дотримання правових норм; нетерпимість до правопорушень; здатність орієнтуватись у законодавчих документах); змістовий (розуміння й володіння основними юридичними поняттями й термінологією; знання правових аспектів професійної діяльності й технології виробництва; розвинене правове мислення; знання ознак і видів протизаконних дій у професійній сфері; знання законодавчих норм, вимог, що належать до професійної діяльності); діяльнісний (комунікативні здібності, вміння доступно, правильно і логічно висловлювати свої думки, сперечатися, дискутувати; вміння налагоджувати доброзичливі відносини з колегами та підлеглими у процесі професійної діяльності, наявність умінь і навичок й використання правових знань у професійній практиці). Для перевірки ефективності пропонуються критерії і відповідно рівні сформованості правової компетентності майбутніх інженерів (високий, середній, низький). Далі пропонується експериментальна модель формування правової компетентності майбутніх інженерів, визначається сутність і структура поняття «правова компетентність майбутніх інженерів».