بررسی مقایسه ای اثر سولفات روی خوراکی و محلول ORS بر شدت و مدت اسهال حاد کودکان زیر پنج سال در شهرستان نیشابور - اقدس سعادتی; راضیه فروتن; فاطمه رییسی; سیدمجید وفایی (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه وهدف: در ایران، اسهال یکی از علل عمده مرگ و میر در گروه سنی زیر پنج سال محسوب می شود و اغلب برای درمان اسهال از روش های گران قیمت مایع درمانی وریدی و داروهای کم اثر استفاده می شود، در حالی که می توان با راه های درمانی ساده و موثر، تعداد مرگ های ناشی از اسهال را کاهش داده و در صرفه جویی هزینه های درمان تلاش نمود. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای اثرات سولفات روی خوراکی و ORS بر شدت و مدت اسهال حاد کودکان زیر پنج سال روستاهای منتخب شهرستان نیشابور در سال 1384 انجام گرفت. مواد و روش ها: این مطالعه به صورت تجربی بر روی کودکان زیر پنج سال مبتلا به اسهال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی روستاهای منتخب نیشابور، صورت گرفت. که از میان آن ها 160 کودک مبتلا به اسهال حاد ویرال که هیچ گونه آنتی بیوتیکی مصرف نکرده بودند، به عنوان نمونه های پژوهش انتخاب و به دو گروه شاهد (کودکانی که فقط او آر اس دریافت نموده ) و گروه مورد (کودکانی که او آر اس و سولفات روی دریافت نمودند) تقسیم شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها: یافته های این پژوهش نشان می دهد که وضعیت اسهال این کودکان با بیشترین فراوانی (88.3 درصد) به صورت حاد بوده است. بیشترین تعداد دفعات اسهال که نشان دهنده شدت اسهال می باشد، قبل از درمان با فراوانی 36.7 درصد (بیشتر از 6 در شبانه روز) بوده و درحالی که پس از درمان با سولفات روی و ORS تعداد دفعات اسهال کاهش یافته و بیشترین میزان فراوانی 52 درصد به 2 بار در شبانه روز کاهش یافته است. از طرفی، بررسی آماری نشان داد که بین شدت و مدت اسهال قبل از مصرف سولفات روی با بعد از مصرف آن (P