M. Maur Getto płonie - Barbara Engelking (Zagłada Żydów)
Autorka przedstawia niepublikowaną dotychczas relację M. Maura na temat pożaru bunkra w czasie powstania w getcie warszawskim, zachowaną w Archiwum Adolfa Bermana.