Забезпечення гендерної рівності – шлях до сталого розвитку - N. V. Bondarchuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті розкривається роль гендерної рівності як ключової складової концепції сталого розвитку в контексті сучасних викликів правової держави. Звертається увага на інтеграцію гендерного підходу до правової системи як необхідної передумови забезпечення соціальної справедливості, економічного зростання та демократичних процесів. Аналізуються міжнародні та національні документи, зокрема Резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Перетворення нашого світу: Порядок денний сталого розвитку до 2030 року». Зроблено акцент на цілі 5 сталого розвитку, що спрямована на досягнення гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок. Показано міжзв’язок гендерної рівності з іншими цілями сталого розвитку, зокрема якісною освітою, гідною працею, економічним зростанням та зменшенням нерівності.