Mickiewicz lingwistyczny - Małgorzata Łoboz (Acta Universitatis Wratislaviensis. Prace Literackie)
Książka Olafa Krysowskiego Mickiewicz i romantyczna filozofia języka poświęcona została omówieniu rozmaitych koncepcji językoznawczych, które inspirowały Mickiewicza w jego wczesnej twórczości. Autor wykorzystuje twórcze pomysły językoznawcze do interpretacji wybranych utworów literackich poety, wskazuje również ich słowianofilskie uwarunkowania, dowodząc, że funkcje mowy stanowią źródło romantycznego poznania oraz mitolingwistycznego obrazu Słowiańszczyzny.