Çukurova Havzası’nda Uyarlanabilir Ağ Tabanlı Bulanık Çıkarım Sistemi Kullanılarak Kuraklığın Tahmini - Özlem Terzi; Ayşegül Terzi (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Yağış miktarındaki azalmalar vesıcaklıktaki yükselmeler kuraklığın oluşumundaki önemli faktörlerdendir.Kuraklık gerek insanlar için gerekse ekolojik denge için birçok olumsuz etkiyide beraberinde getirmektedir. Bitki örtüsünün azalması, tarım ürünlerinden eldeedilen verimin düşmesi ve temiz su kaynaklarının azalması kuraklığın olumsuzetkilerindendir. Buçalışmada, kuraklığın hissedildiği bölgelerden biri olan Çukurova Havzası’ndakuraklık tahmini yapılmıştır. Bunun için havzada bulunan farklı meteorolojiistasyonlarına ait aylık ortalama yağış verileri kullanılarak Standart Yağışİndisi (SYİ) yöntemiyle kuraklık analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda eldeedilen SYİ değerleri kullanılarak Uyarlanabilir Ağ Tabanlı Bulanık ÇıkarımSistemi (ANFIS) yöntemi ile modeller geliştirilmiştir. Geliştirilen modelleriçerisinde en uygun sonuçlar 9- aylık SYİ değerleri kullanılarak geliştirilen ANFISmodelinde elde edilmiştir ve bu modelin kullanılabilir olduğu görülmüştür.