Ebu’l-Huseyn el-Kudûrî’nin et-Tecrîd Adlı Eseri Çerçevesinde Hanefî Mezhebinde Delil Olarak Sahâbî Kavli - Ahmet Çetinkaya (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Bu makalede Kudûrî’nin Tecrîd adlı eseri çerçevesinde Sahâbî kavlinin fıkhî hükümlerin tespit ve tercihinde delil olarak kullanılışı ele alınacaktır. Tecrîd’in, hilaf türü bir eser olması sebebiyle hem hükümlerin tespitinde sahâbî kavli delilinin nasıl ele alındığına hem de sahâbînin icma ettiği iddia edilen hususlar ile sahâbînin ihtilaf ettiği hususlarda hangi görüşlerin neden tercih edildiğine, tercih edilmeyenlerin de neden tercih edilmediğine dair sorulara da cevap bulmaya çalışacağız. Ayrıca eserde yer aldığı kadarıyla Ebû Hanîfe’nin sahâbî kavlinin dışına çıktığı iddia edilen meseleler de ele alınacaktır. Sahâbî kavli sadece fıkhî hükümlerin tespit edilmesinde değil aynı zamanda nassların doğru anlaşılmasında ve tearuz eden nassların tercihinde de delil olarak kullanılmıştır. Makalede hem nasslar arası tercihte sahâbî kavlinin konumunu hem de deliller arası sıralamadaki yerini ilgili eser çerçevesinde ortaya koymaya çalışacağız.