Протонна провідність та релаксаційні процеси в системі пірогенний алюмокремнезем – вода - L. S. Andriyko; V. I. Zarko; E. V. Goncharuk; V. M. Gun'ko (Хімія, фізика та технологія поверхні)
Методом термостимульованої деполяризації досліджено релаксаційні процеси та протонну провідність в кластерах води, що формуються в 1–10% водних суспензіях пірогенних кремнезему та алюмокремнезему, що містить від 1 до 8% оксиду алюмінію. Встановлено, що наночастинки нанооксидів утворюють тривимірну просторову структуру, що зумовлює перерозподіл інтенсивностей релаксуючих кластерів води (льоду) в спектрах термостимульованої деполяризації, а також появу нових релаксуючих структур, які не утворюються в дистильованій воді.