Kentsel Arıtma Çamuru ve Humik Asit Uygulamalarının Mısır Bitkisinin Besin İçeriği ve Ağır Metal Kapsamına Etkisi - Mehmet Ali Bozkurt (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araştırmanın amacı, kireçli bir toprakta yetiştirilen mısır bitkisinin gelişimine, besin elementi ve ağır metal kapsamlarına arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının etkilerini belirlemektir. Artan oranlarda (0, % 5, % 10, % 20 ve % 30) arıtma çamuru uygulamaları, toprak üstü oryan kuru ağırlığı ve kök kuru ağırlığı ile toprak üstü organların N, P Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu ve Co içeriklerini istatistiksel olarak önemli düzeyde artırmıştır. Kimyasal gübre kullanmaksızın sadece arıtma çamuru verilerek bitkinin azot ve fosfor ihtiyacı karşılanabilir. Arıtma çamuru uygulamaları toprak pH'sı, toprakta yarayışlı fosfor, toplam Ca, Zn, Cu ve DTPA ile ekstrakte edilebilir Fe, Mn, Zn, Cu içeriklerini önemli düzeyde etkilemiştir. Antma çamuru verilen topraklara humik asit verilmesi ile bitkinin Co, Ni, Cr, Cd içeriklerinde hafif azalma eğilimi görülmüş ve DTPA ile ekstrakte edilebilir Cu düzeyi azalmıştır. Denenen arıtma çamuru dozlarında ve incelenen ağır metallerde, toprağın Zn içeriği dışında ağır metal tehlikesi görülmemiştir.