Doktryna wolności religijnej „Ojców Konstytucji" USA - Ryszard M. Małajny (Czasopismo Prawno-Historyczne)
I. Polityczne, społeczne i intelektualne tło prezentowanych poglądów. II. Krytyka religijnego establishmentu. III. Wolność sumienia i wyznania. IV. Gwarancje wolności religijnej. V. Kościelny nurt doktryny wolności religijnej. VI. Konkluzje