РОЗВИТОК ПОТЕНЦІАЛУ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Ганна Жовтяк; Роман Богданов (Економіка та суспільство)
У статті розглядаються актуальні аспекти підвищення потенціалу будівельних підприємств шляхом упровадження цифрових технологій. З урахуванням глобальних тенденцій цифрової трансформації проаналізовано зміст цифрових технологій та їх можливості у зміцненні конкурентоспроможності й розвитку потенціалу підприємств будівельного сектору. Проведений аналіз дав змогу окреслити основні переваги та виявити певні недоліки використання таких технологій. В контексті інноваційного розвитку підприємств будівельної галузі детально досліджено впровадження сучасного підходу до оптимізації процесів проєктування та будівництва, а саме технології BIM (Building Information Model). Спираючись на світові практики, можна стверджувати про доцільність використання BIM не лише для зведення нових будівель, а й для реконструкції вже існуючих, в тому числі тих, що постраждали від воєнних дій. Таким чином, зроблено висновок про запровадження BIM технологій як інноваційного та одного із найбільш ефективних інструментів відбудови нашої країни.