KURU FASULYE ÇEŞİTLERİNDE TOHUM BÖCEĞİ Acanthoscelides obtectus Say ZARARENIN BİYOLOJİK DEĞERE VE FİDE GELİŞMESİNE ETKİLERİ - Cevdet Akdağ (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma, fasulye tohum böce ğinin Acanthoscelides obtectus Say tanede olu şturduğu delik sayısının biyolojik değere çimlenme hızı, çimlenme gücü, sürme hızı ve sürme gücü ve fide özelliklerine fide boyu ve fide kuru ağırlığı etkilerini belirlemek amacıyla 1995 yılında yapılmıştır. Tesadüf parselleri bölünmü ş parseller değerinde üç tekerrürlü yap ılan denemede Dermason, Horoz, Şeker, Şahin-90, Karacaşehir-90 ve Es-1286 çe şitleri kullanılmıştır. Kontrolsüz şartlarda perlit ortamda yap ılan çalışmada 1, 2 , 3 , 4 , 5 ve 6+ delikli ve kontrol olarak da sağlam taneler kullanılmıştır. Çeşitlerin biyolojik değeri ve fide özellikleri önemli düzeyde farkl ı bulunmuştur. Tanedeki delik sayısının biyolojik değere ve fide özelliklerine önemli düzeyde etkili oldu ğu belirlenmiştir. Sağlam tanelere göre bir delikli tanelerin çimlenme gücünde %10,9 ve sürme gücünde % 17,6 , 6+ delikli tanelerin çimlenme gücünde % 87 ve sürme gücünde % 91,6 oran ında azalma tesbit edilmi ştir. Çeşit x delik sayısı interaksiyonları da önemli bulunmuştur.