Anadolu Mandalarında Sun’i Tohumlama Çalışmaları ve PRID Progesterone Releasing Intravaginal Device Uygulamanın Döl Tutma Oranı Üzerine Etkisi - Özel Şekerden; Antonio Borghese; Mustafa Köroğlu; Hayrettin Uras; Y. Ziya Güzey (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma, Anadolu manda ineklerinde sun’i tohumlama uygulamak ve kızgınlıkları senkronize etmek için PRID Progesteron Releasing Intravaginal Device uygulamanın etkilerini araştırmak için planlanmıştır. Denme materyalini, en az bir defa doğurmuş 141 adet siklik olmıyan Anadolu manda ineği ve 2 İtalyan boğasından sağlanan semen oluşturmuştur. Kızgınlık senkronizasyonu için PRID kullanılmıştır. Her inek 10 gün uterusta tutulan PRID geri alındıktan 48, 72. ve 96 saat sonra 3 defa sun’i olarak tohumlanmışlardır. Uygulama 5 farklı mevsimde gerçekleştirilmiştir; Nisan 2002 1. grup , Kasım 2002 2. grup , Nisan 2003 3. grup , Kasım 2003 4. grup , Nisan 2004 5. grup . Döl tutma oranlarının hesaplanmasında, tohumlamayı izliyen 90. günde gebe olan inekler esas alınmıştır. Döl tutma oranları tohumlama gruplarında sırası ile %45.5, %17.2, %58.6, %12.5, %46.7 olarak ortalama %36.9 belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, siklik olmıyan manda oranının yüksek olduğu yerlerde kızgınlık senkronizasyonunda ve sun’i tohumlama programlarında PRID ‘in tercih edilebilecek bir uygulama olduğu sonucuna varılmıştır