Hvordan forstå fornorskningspolitikkens formelle sluttpunkt? - Eva Josefsen; Else Grete Broderstad (Heimen)
Sannhets- og forsoningskommisjonen (SFK) la fram sin rapport 1. juni 2023, og definerer det formelle sluttpunktet for statens fornorskningspolitikk overfor samene til 1959/1963. Med utgangspunkt i noen sentrale trekk ved historisk institusjonalisme, som stiavhengighet og kritisk vendepunkt, tar vi i artikkelen for oss denne tidsfastsettelsen og reiser spørsmålet om hvilken politikk overfor samene som eventuelt ble avsluttet i 1963, og om substansen i endringene som skjedde. I drøftingen blir derfor kommisjonens behandling av etterkrigsperioden fram til Alta-saken og de politiske endringene som skjedde på 1980-tallet, vektlagt. Et sentralt premiss er den historiske anerkjennelsen av samene som urfolk.