SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA VE KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇERÇEVESİNDE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK KAVRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Burcu Akgöz; Elif Engin (Selçuk İletişim)
Sürdürülebilir kalkınma ilk defa 1972 yılında Stokholm'de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İnsan Çevresi Konferansı'nda kendine yer bulmuş daha sonra 1987 yılında yayınlanan Ortak Geleceğimiz raporunda günümüzde kullanılan tanımı yapılmıştır. Ekonomik, sosyal ve çevresel boyutu olan sürdürülebilir kalkınma, “gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme yeteneğini ortadan kaldırmaksızın şimdiki neslin ihtiyaçlarının karşılanması” olarak tanımlanmaktadır. Buradan hareketle kurumsal sürdürülebilirlik kavramı sürdürülebilir kalkınma kavramı ile eşdeğer görülmüş ve sürdürülebilirliğin kurumlar seviyesinde gerçekleştirilmesi olarak ifade edilmiştir. Kurumsal sürdürülebilirliğin önemli unsurlarından biri olan kurumsal sosyal sorumluluk kavramı da günümüz iş dünyasında hem zorunluluk hem de toplum nezdinde farklılık yarata-cak stratejik bir yaklaşım olarak ele alınmaktadır. Bu çalışma, sürdürülebilir kalkınma, kurumsal sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk kavramlarının ilişkisini teorik bir çerçevede incelemeyi ve kavramlar üzerinden genel bir değerlendirme yapmayı amaçlamaktadır.