ГЕМАТОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ Т- І В- КЛІТИННОГО ІМУНІТЕТУ КОРОПА ЗА ФІЛОМЕТРОЇДОЗУ - В.Б. Косташ; Т.М. Приліпко; Т.В. Коваль (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Наведені дані гематологічних показників коропа за філометроїдозу. При проведенні паразитологічного дослідження на тілі риби виявляли припухлості, горбики, почервонілі ділянки, наїжачення луски. У деяких лускових кишеньках та мязевій тканині було виявлено гельмінтів рожевого кольору, довжиною 8-10 см. Статевозрілі нематоди частіше локалізувалися під лусочками навколо голови у хребтовій частині, на боках і черевці, інколи на зябрових кришках, рідше їх знаходили на хвостовій частині. Одержані дані свідчать про значні зміни гематологічних показників еритроїдного ряду крові хворих та здорових риб. Аналіз даних показав, що кількість еритроцитів була значно вища у клінічно здорових риб, проте резистентність еритроцитів була дещо підвищена у крові риб, хворих філометроїдозом. Гематокритна величина була дещо вищою у крові клінічно здорових риб. Встановлено незначне зниження кількості Т-активних лімфоцитів у крові риб уражених філометроїдозом на 15,76 % (Р  0,01). Таку ж тенденцію до зниження встановлено стосовно інших показників, а саме Т-загальних лімфоцитів на 12,84 % (Р  0,01). Вірогідно знижувалися показники Т-хелперів (на 17,70 %), Т-супресорів (на 35,31 %) та значення В-РУЛ лімфоцитів на 10,55 % (Р  0,05).